Betala med mobilen

Har du undrat hur det går till när du ska sköta betalningar via din mobiltelefon? När du gör mobila betalningar krävs det att du använder något som kallas för mobilt Bank-ID och detta är en mjukvara som du kan ladda ned via din internetbank. Alla svenska banker har möjligheten till Bank-ID och detta fungerar som en app i din smartphone. Du kan även använda det i din dator, men när du ska betala med mobilen räcker det att du har installerat det på en mobil enhet. Det enda du behöver är en smartphone för att kunna betala med mobilen.

Du kan även använda mobilt Bank-ID för att sköta betalningar med din webbläsare i datorn och när du får frågan vilken metod du vill använda väljer du bara mobilt Bank-ID. Det finns många olika sätt att betala med mobilen och dessa kan vara Swish, Google pay, Apple pay och Seqr. Allt grundar sig dock i att du signerar dina betalningar elektroniskt och detta gör du med ditt mobila Bank-ID. Det fungerar som en digital identifikation och du behöver inte använda en bankdosa om du har ett Bank-ID.

Mobila betalningar underlättar vardagen

När du vill föra över pengar till vänner eller släkt kan du använda Swish och detta är en app som har ett samarbete med de flesta svenska banker. När du skickar pengar till en annan användare som också har appen förs pengarna över direkt, även om ni inte använder samma bank. Detta är väldigt smidigt och du sparar mycket tid eftersom banköverföringar kan ta upp till tre vardagar att genomföra. Swish är det nya sättet att skicka och ta emot mindre belopp via mobilen.

Du kan även använda Swish för att betala för din lunch på flera restauranger runtom i Sverige och fler och fler företag börjar ta emot betalningar via denna metod. Vi rör oss mer mot ett kontantlöst samhälle och tack vare appar som dessa kan vi betala och överföra pengar smidigt och enkelt. Ett annat sätt att betala är Google pay och med denna metod kan du betala direkt i appar samt på flera sajter på nätet. Det beror lite på vilka nätbutiker de har avtal med.

Andra metoder

Seqr är ett sätt att betala via skannandet av QR-koder i affärer, eller genom att blippa mot terminalen i affären för att genomföra din betalning. Detta kallas för kontaktlös betalning och är ett nytt och enkelt sätt att sköta dina vardagliga inköp. De nya Mastercard-korten använder sig av samma teknologi och det fungerar i de flesta affärer och butiker i Sverige. Du kan även skicka pengar till dina vänner med Seqr och det räcker att du skriver in deras mobilnummer. Det krävs alltså inte längre att du kan mottagarnas kontonummer.

Apple pay är också ett sätt att handla på nätet och de erbjuder en betalningslösning som möjliggör transaktioner med ”engångsklick” tack vare Touch-ID teknologin. Denna metod kräver dock att du har en iPhone eller Apple watch och om du inte har det kan du tyvärr inte använda tjänsten. Apple har alltid strävat efter exklusivitet och samma sak gäller även här. De vill att konsumenter köper enbart deras produkter som sedan fungerar tillsammans. Det är en god tanke, men det kräver även att du enbart använder deras produkter.