När du åker på semester eller kanske på en jobbresa vill du säkert kunna använda din mobil som vanligt, det vill säga inte vara helt beroende av hotellets WiFi. Men hur funkar det? Och vad kostar det? Här försöker vi reda upp de alternativ du har – och de varierar beroende på vilken operatör och abonnemang du använder.
Kolla vad som gäller med just ditt abonnemang
Inom EU
Sedan juni 2017 kom nya EU-regler som reglerar hur mobilsurf inom EU regleras. Dessa regler förenklade en hel del och medförde att du kan använda din telefon i andra EU-länder precis som hemma. Detta gäller så länge det är “normal användning”. Förutom mobildata så är det även samma priser för samtal och SMS/MMS inom EU-länder. När du använder mobilen utanför det nät du använder i Sverige kallas det för “roaming”. Det innebär att du lånar andra operatörers mobilnät när du inte är i Sverige.
Surfmängden kan begränsas inom EU
Mobilabonnemangen i Sverige kan ha vissa begränsningar på hur mycket du kan använda dessa i andra EU-länder. Det kan till exempel vara en maxgräns på antal GB per månad och liknande. Så kolla upp vad som gäller med just ditt abonnemang.
Här är några exempel:
Vimla: Max 33 GB surf per månad i annat EU-land
Fello: Hela din surfmängd
Halebop: Upp till 50 GB
Comviq: Upp till 20 GB
Tele2: Upp till 50 GB
Tre: Upp till 60 GB
Telenor: Samma gränser som hemma
Utanför EU
När det gäller surf, telefonsamtal och SMS/MMS utanför EU varierar priserna mellan de olika abonnemangen så det är viktigt att kolla upp vad som gäller för just dig. I en del mobilabonnemang ingår surf även i vissa länder utanför EU. Här är några exempel:
Telenor – Surfar som hemma även i USA, Turkiet, Storbritannien, Gibraltar, Andorra, Schweiz, Serbien, Montenegro, Thailand, Malaysia och Myanmar.
Tre – Har du ett abonnemang där “3Världen” ingår (abonnemang med 20 GB surf eller mer) så surfar (upp till 60 GB) och ringer du utan extra kostnad i hela 80 länder.
Skaffa mobildata i landet du ska resa till
Om du ska resa utanför EU och mobildata inte ingår i ditt mobilabonnemang finns det några enkla och ofta väldigt prisvärda sätt att lösa detta.
eSim-kort med surf
Det allra enklaste är att skaffa ett eSim-kort med mobildata från en lokal operatör i landet. Om du inte har koll på eSim kan du läsa mer om det här, men förenklat är det ett simkort som du inte behöver sätta in i mobilen. I nästan alla moderna mobiltelefoner kan du använda flera simkort samtidigt, så du kan skaffa ett eSim-kort laddat med surf som du använder till mobildata samtidigt som du har kvar ditt vanliga mobilnummer för telefonsamtal och meddelanden.
Det är väldigt enkelt att köpa och aktivera ett eSim-kort, du letar upp en operatör som säljer dessa, väljer hur mycket data du vill köpa och giltighetstid (finns ibland olika giltighetstider för dessa datapaket). Att köpa ett datapaket på detta sätt är ofta mycket billigare än att betala per GB eller till och med per MB på ett svenskt abonnemang. Se vår guide om hur du aktiverar/installerar ett eSim-kort för mobildata.
eSim-kort med surf & telefon
Precis som med eSim-kort för data går det även att köpa eSim-kort med möjlighet att ringa och messa. Då får du ett nytt mobilnummer och ofta säljs dessa som ett löpande abonnemang. Se i så fall till att säga upp ditt abonnemang när du inte behöver det längre. Priset för denna lösning är ofta mycket dyrare än att bara köpa ett eSim-kort med mobildata.