Förkortningar

Förkortningarna inom mobilvärlden är inte helt lätta att förstå, vad är 3G egentligen? Vad är LTE? EU-surf? Romaing? Här försöker vi gå igenom varje förkortning eller knepigt uttryck, ord för ord. Saknar vi något? Skriv gärna en kommentar!

2G

Står för andra generationens mobilnät. Det var vid denna iteration som SMS tillkom, lanserades i början av 1990-talet i norden.

3G

Tredje generations mobilnät som lanserades i början av 2000-talet. Nu började det äntligen bli lite fart på datatrafiken i nätet, upp till 2 Mbit. Hade även högre säkerhet än de tidigare mobilnäten.

4G

Fjärde generations mobilnät som lanserade 2010. Nu är hastigheten uppe i hela 1 Gbit.

5G

Femte generations mobilnät. Man brukar räkna med att nätet är igång runt 2020.

Data roaming

Roaming inom telekommunikation betyder att man lånar mobilnät från operatörer som man inte har sitt abonnemang hos. För att förenkla det så betyder dataroaming oftast mobilsurf utomlands. Du använder data-roaming när du surfar utomlands och då ofta via en annan mobiloperatör än den du har hemma.

EDGE

EDGE var en uppgradering för GSM som gjorde att man ökade datahastigheten i nätet; ibland kallas EDGE för 2.5G för det var en såpass stor uppgradering.

EU-surf

EU-surf kallas ibland den surf man gör när man besökar andra länder inom EU. Tack vare nya regler 2017 så har du nästan alltid samma surfvillkor i EU/EES som du har hemma. Perfekt när du är på semester och vill hålla dina familj/vänner uppdaterade.

Fri surf

”Fri surf” är benämningen som används när det ingår ”hur mycket surf som helst” i ditt abonnemang. Med fri surf behöver du inte oroa dig för en surfpott som tar slut. Det kan dock stå något i det finstilta om vissa begränsningar – så läs ordentligt innan om du tänka använda riktigt mycket mobildata/mobilsurf.

GPRS

GPRS står för ”General Packet Radio Service” och är den metod som används för att överföra data i ett 3G-mobilnät. Man räknar med hastigheter på 30 till 100 kilobit per sekund med GPRS (inte så snabbt).

GSM

Står för ”Global System for Mobile Communication”. Detta är andra generations mobilnät och kallas också för 2G. Se 2G.

LTE

Standarden för 4G, LTE står för Long Term Evolution. Kallas 4G för att det är den fjärde generations mobilnät.

IMEI

Står för ”International Mobile Equipment Identity”. Ett unikt nummer som alla mobiltelefoner har. Fungerar som ett serienummer för att identifiera mobiltelefoner. Du kan ta reda på ditt IMEI-nummer genom att knappa in * # 06 # på din mobil. Det kan vara bra att spara sitt IMEI-nummer på ett säkert ställe, det kan användas för att spärra din telefon om den till exempel blir stulen eller borttappad. Du brukar också kunna hitta ditt IMEI-nummer på ditt kvitto.

MMS

Vidareutvecklingen av SMS; Multimedia Messaging Service; nu kan man förutom text även skicka multimediameddelanden. Det kan till exempel vara foton, musik eller video.

NMT

Förkortning för Nordisk MobilTelefoni, första generations mobilnät (1G).

Roaming
PIN-kod

Den fyrsiffriga koden som skyddar ditt abonnemang. När du startar om din telefon måste du ange denna för att kunna ringa. Du hittar den på den skrapbara rutan på ditt simkort eller vid handlingarna du fick med sitt SIM-kort. Du kan ändra din SIM-kod själv i mobiltelefonens inställningar.

PUK-kod

Den säkerhetskod du måste använda om du råkar skriva in fel PIN-kod tre gånger. Du kan hitta din PUK-kod hos din mobiloperatör, till exempel på din faktura eller på de uppgifter som följde med ditt SIM-kort.

SMS

SMS står för Short Message Service och är den typ av meddelanden som man ofta skickar till varandra. Varje SMS kan bestå av högst 160 tecken, men skriver du längre så märks det generellt inte i moderna mobiltelefoner utan de vävs samman till ett längre meddelande.

SIM-kort

SIM-kort är det kort du stoppar in i din mobil för att kunna använda ditt mobilabonnemang eller kontantkort. Det är det kortet som identifierar ditt abonnemang och nummer. Det går att byta SIM-kort mellan mobiltelefoner, men tänk på att det finns många olika storlekar på SIM-kort så kontrollera att mobilen du ska byta till har samma format på SIM-kortet; annars får du beställa ett nytt från din mobiloperatör (vilket oftast är gratis men kan ta ett par dagar).

UMTS

Står för ”Universal Mobile Telephone System”, detta är den tredje generations mobilnät, 3G.

Lämna ett svar