Allt du behöver veta om SIM-kort

Simkort är något som alla mobil- och surfplatteanvändare använder sig av och det är kort och gott vårt identitetskort i den mobila världen. Utan dem kan vi inte koppla upp oss till mobilnätet för att ringa samtal eller skicka sms. Ändå är det många som inte har koll på vad ett simkort egentligen är, vilka sorter det finns, vad som skiljer dem åt och vad de faktiskt används till. Sim står för Subscriber Identity Module och är ett elektroniskt kort för din mobil, surfplatta, laptop eller mobila bredbandsmodem.

Korten utfärdas av mobiloperatörer och är utrustade med information om ditt abonnemang, telefonnummer, och teknik för att kunna kryptera samtal. Idag använder de flesta den senaste modellen av simkort, nano-sim som endast mäter 12,3 x 8,8 millimeter. Det finns totalt fyra storlekar på fysiska simkort idag, däribland mini-sim (25 x 15 millimeter) och micro-sim (15 x 12 millimeter). Det första simkorten, som heter standard-sim, hade samma storlek som ett kreditkort, det vill säga 85,6 x 53,98 millimeter.

Vägen till e-sim som ny standard

Allt eftersom utvecklingen av mobiltelefoner, surfplattor och bärbara datorer fortskridit och enheterna har blivit mindre har även en utveckling av våra simkort behövts för att göra även dem mindre, men samtidigt behålla minst samma funktionalitet. När du införskaffar dig ett simkort idag, som fortfarande levereras i kreditkortsstorlek, väljer du själv att bryta ut den storlek som just din mobila enhet behöver. Du kan även välja att modifiera ett större mini-sim till ett micro-sim genom att stansa ut rätt storlek för din enhet. Vilket simkort du behöver beror på vilken storlek just din mobila enhet kräver, detta brukar butikerna som säljer telefoner, surfplattor och datorer, eller operatörerna kunna hjälpa dig att ta reda på. Precis som utvecklingen av telefoner och annan elektronisk utrustning har även simkortens utveckling fortsatt och nu finns även e-sim. Detta ska även sättas som ny standard för all elektronisk utrustning som tidigare behövt ett fysiskt simkort.

Fördelarna med e-sim

Tanken med e-sim är att du snabbare ska kunna påbörja ett nytt abonnemang eller byta operatör då allt omprogrammeras online. Det innebär även att det blir enklare att låta flera enheter dela på ett och samma abonnemang. Ett e-sim innebär även en sänkt klimatpåverkan och blir billigare när vi slipper frakt och hantering av plastkort. En annan tanke med e-sim är även att underlätta tillfälliga operatörsbyten och abonnemang på exempelvis utlandsresan. Du sparar även utrymme i telefonen genom att använda e-sim. Att börja använda e-sim som standard öppnar även dörrar för simkortsanvändning i flera olika enheter. E-sim står för embedded sim, inbyggt simkort. Det innebär att e-sim istället kommer att vara installerat direkt i en krets i enheten. E-simkretsen programmeras med samma uppgifter som tidigare simkort med en kod som är kopplad till ditt telefonnummer och ditt abonnemang. Du kan inte byta till e-sim på en enhet som inte stödjer funktionen. Närmast används tekniken i Norge och i Sverige väntar vi fortfarande på lansering av e-sim som ny standard, vilket förhoppningsvis sker under 2019.