Köpa mobil med abonnemang

Har du gått i tankarna om att köpa en mobiltelefon med abonnemang? Då är denna guide riktad till dig. Idag finns det många erbjudanden att välja mellan när det kommer till mobiltelefoner, och när du köper en telefon får du valet att köpa den med eller utan ett abonnemang. Om du köper en telefon utan behöver du oftast betala hela beloppet direkt, medan du kan köpa mobilen på avbetalning med ett abonnemang. Du kan även få olika rabatter, och det enda du behöver göra för att betala av din mobiltelefon med ett abonnemang är att binda upp dig ett visst antal månader. Detta kallas för bindningstid, och används för att mobiloperatörerna ska få in sina pengar som de i princip lånar ut tack vare abonnemanget. Det är en slags avbetalning och fungerar på samma sätt som om du köper en vara i en butik på delbetalning. När din bindningstid är över kan du byta telefon och abonnemang igen.

Fördelar med abonnemang

Ett abonnemang är bra för dig som vill ligga på en fast kostnad per månad, och då behöver du inte heller lägga ut en större summa pengar för att köpa en mobiltelefon. Att köpa en smartphone kontant kan kosta tusentals kronor, och särskilt när det gäller de nya och populära modellerna. Att betala av en viss summa per månad kräver mindre av din privatekonomi, och du får därmed mer pengar över till annat. Om du köper en smartphone kontant kanske du måste snåla ett tag för att bygga upp en buffert, och det är självklart tråkigt för de flesta. När du använder ett abonnemang behöver du inte heller oroa dig för att behöva fylla på det, och detta är något som användare av kontantkort ständigt behöver syssla med. Som du säkert märker finns det en hel del fördelar med ett abonnemang, och det är inte konstigt att många svenskar väljer ett i samband med sina mobilköp.

Nackdelar med abonnemang

Det finns även nackdelar med abonnemang, och dessa kan exempelvis vara att du betalar mer för en telefon än vad du hade gjort med ett kontantköp. Detta på grund av att du i princip gör en avbetalning för mobiltelefonen varje månad, och då tillkommer det kostnader. Priset på din smartphone kan även gå ner, och då sjunker värdet av abonnemanget som du tecknat upp dig på. Det är alltid en nackdel att binda upp sig en längre tid, och flera abonnemang har bindningstider på upp till två år, vilket är en relativt lång tid. Du kan spara pengar på att köpa en mobiltelefon kontant med ett snabblån som du betalar av på några månader. Tänk också på att om du säljer din mobiltelefon innan bindningstiden går ut betalar du ändå för den tills avtalet löper ut. Dessa är några nackdelar du bör tänka på innan du bestämmer dig, och vi hoppas att du fick lite mer insikt i mobilabonnemang!