Undvik höga mobilkostnader under semestern

När du är på semester utomlands kan mobilräkningen bli extra hög, detta gäller särskilt utanför EU då den nya, kostnadsfria EU-roamingen inte täcker dessa platser. Om du vill hålla koll på hur mycket det kostar att surfa utomlands kan du ta reda på dina datapriser genom att först kolla med din mobiloperatör. Denna information kan du ofta hitta direkt på hemsidan. Dock får du oftast ett sms när du anländer i ett nytt land som talar om för dig exakt vilka priser som gäller för surf, sms och samtal. Men hur gör du egentligen för att hålla nere mobilkostnaderna när du är utomlands? Det ska vi titta närmare på i denna artikel.

Se vår nya artikel om ”mobilsurf utomlands” för hur du surfar bäst och billigast när du ska åka utomlands!

”Fri” roaming inom EU – vad
gäller?

EU har satt som regel att du ska få använda din mobiltelefon i länder som tillhör EU utan extra avgifter. Detta gäller för samtal (till mobiltelefon eller fast telefon), sms och datatjänster och det spelar ingen roll vilken operatör mottagaren har – du ska betala precis lika mycket som om du skulle vara hemma. Dessa regler gäller dock enbart för den som vistas utomlands temporärt, till exempel under semestern. Har du flyttat till ett annat EU-land permanent får operatören ta ut en avgift upp till ett visst tak. Operatörerna får göra rättvisa, rimliga och proportionerliga kontroller för att förhindra att reglerna inte missbrukas. Hur som helst är det inga problem att hålla nere kostnaderna om du är på semester i ett annat EU-land.

Om du reser utanför EU

Skulle du resa till ett land som ligger utanför EU kommer dina mobilkostnader att bli desto dyrare. Här gäller inte samma lagar som i EU (dock finns det vissa svenska operatörer som erbjuder fri surf i till exempel USA och Thailand), utan här får du information via sms om vilka priser som gäller direkt när du har landat i det nya landet. Oftast är det mycket dyrt att ringa och surfa utomlands, så här gäller det verkligen att vara försiktig med mobilanvändandet. Det finns en del tips som kan vara bra att känna till. På så sätt kan du njuta av semestern utan att oroa dig över dyra mobilräkningar när du kommer hem igen.

Tips på hur du kan minska
mobilkostnaderna

Först och främst bör du ha som vana att alltid stänga av mobildata redan innan du landat i ett land
utanför EU. Många appar drar nämligen surf även om de inte används aktivt, så se till att stänga ner alla appar också. Om du behöver lokalisera dig i det nya landet bör du ha laddat ner en offline-karta i förväg som du har tillgång till även utan mobilnät. Du kan även använda det Wi-Fi som oftast finns kostnadsfritt på flygplatsen eller tågstationen. Det viktigaste tipset för att spara pengar när du befinner dig utomlands är att alltid använda dig av Wi-Fi. Detta är nämligen helt kostnadsfritt.

Om du behöver ringa samtal eller skicka meddelanden kan även detta göras om du är ansluten till ett trådlöst nätverk. Detta gör du enkelt med hjälp av vissa gratisappar. Ring bara via mobilen om det är akut. Ett annat tips på hur du kan hålla mobilkostnaderna nere utomlands är att sätta en kostnadsspärr på ditt abonnemang. Då bestämmer du i förväg en summa du får använda för att ringa, surfa eller skicka sms. Glöm inte bort att du i vissa fall kan bli uppkopplad på ett annat nät om du befinner dig i ett EU-land som angränsar till ett land som inte är med i EU. Då kan kostnaderna skjuta i höjden. Var då gärna på den säkra sidan och använd enbart Wi-Fi.