Hur mycket surf man behöver till sitt mobilabonnemang eller kontantkort är högst individuellt och det är en mängd olika faktorer som spelar in. Vi kommer att gå igenom ungefär vad olika aktiviteter drar i surfmängd och sedan kan du försöka skapa dig en egen uppfattning.

Så beräknar man surfmängd & vad är GB?

I abonnemang brukar man ange hur många GB som ingår och det är ofta i just GB som man köper till extra surf i. Vad är då GB? Det betyder Gigabyte och är ett sätt beteckna datamängd. Det är det samma som 1024 MB (Megabyte) men för de flesta är detta ord och värden som är helt irrelevanta och som man inte har någon relation till. Därför har vi brutit ner ungefär hur mycket 1 GB data kan användas till.

1 GB kan användas till exempelvis
  • Cirka 14 timmars musiklyssning (Spotify hög kvalité).
  • Cirka 20 timmars poddlyssning.
  • Cirka 1 timme YouTube i upplösningen 720P HD.
  • Cirka 1½ timme Netflix i mediumkvalité.
  • Cirka 20 minuter Netflix i HD-kvalité
  • Cirka 1 timme SVT Play i HD.
  • Cirka 100 webbsidor (varierar dock kraftigt då sidorna varierar i storlek).

Kontrollera hur mycket du har använt senaste månaden

Det är inte alltid man har möjligheten till detta, men om du har en mobil som du har använt på ett sätt som är typiskt för dig så kan du enkelt kolla upp hur mycket surf du har använt denna eller senaste månaden i mobilens inställningar. Vi har en guide hur du går till väga här.

Du kan också ofta kontrollera hur mycket surf du har kvar hos din operatör, se vår guide till att ta reda på hur mycket surf du har kvar här.

Wifisurf kontra mobilsurf?

När du surfar på ett Wifi-nät räknas inte data från ditt abonnemang eller kontantkort. Har du tillgång till Wifi hemma och på jobbet och inte surfar/lyssnar på musik/ser på videos så mycket utanför dessa områden kommer du inte göra slut på så mycket mobilsurf. De flesta hotell erbjuder gratis Wifi, många restauranger, även de flesta tåg och många bussar. Om du är flitig på att utnyttja de gratis wifi-näten kommer du inte vara så beroende av att ha en stor surfpott på ditt abonnemang.