Hur kan jag sänka mina mobilkostnader?

Du har säkert märkt att det kostar en del att använda mobilen, och särskilt när det gäller samtal. Abonnemang som är rörliga kan stiga i pris beroende på hur mycket du ringer och då kan det vara smart att byta till ett avtal med fast pris. Att ringa med ett fast pris innebär att du endast betalar en viss summa per månad, men om du inte använder din telefon för samtal kan det bli dyrare än det rörliga. Det är alltid en balansgång, och beror mycket på hur du använder din telefon.

Datakostnader

Data används när du surfar på internet eller använder appar som Facebook och Instagram. Det kan ta slut när du minst anar det, och då brukar mobiloperatörerna erbjuda dig mer surf för en viss summa pengar. Detta är något du kan undvika genom att satsa på ett abonnemang med mycket datamängd. Genom att jämföra dina val av mobilabonnemang kan du spara mycket pengar, och det finns ofta olika paket att välja mellan. De kan exempelvis heta litet, medium eller stort. Alla abonnemang har olika syften, så ta en stund och tänk igenom hur mycket du surfar i genomsnitt. Tänk också på att exempelvis YouTube kräver mycket mer data än Facebook.

Hur du använder din telefon

Detta är ett ämne som är viktigt att beröra. Eftersom alla appar använder olika mängd data kan det vara svårt att veta vilket abonnemang som passar dig bäst. I huvudsak använder streamingtjänster mest data, och det är exempelvis YouTube och Twitch. Mindre krävande appar är Facebook och Instagram, och det går även att ställa in dem att inte visa videoklipp automatiskt när du surfar med ditt mobila abonnemang. Du kan även ladda ned poddar via Wi-Fi när du är hemma, och då slipper du använda data för att lyssna på dem utanför hemmet. Hur du använder din telefon och eventuella upplösningsinställningar är alltså avgörande för mängden data du behöver.

Sammanfattning

Om du vill ändra ditt abonnemang eller byta det till något annat så kan du alltid kontakta kundtjänsten hos din operatör. De har ofta flera olika abonnemang att prova, och det räcker i regel att du förklarar varför du vill byta. Givetvis kostar det mer med ett abonnemang med mer data, men du kan spara pengar genom att inte behöva öka datamängden varje gång det tar slut. Att öka data kostar en hel del, och det är bara onödigt. Du kan ofta hitta abonnemang som är nästintill skräddarsydda för dina behov eftersom det finns så många att välja mellan. Operatörernas kundtjänst är ofta väldigt tillmötesgående och besvarar alla frågor du kan tänka dig ha.

Tänk alltså på alla de punkter som vi har gått igenom i denna guide, och om du vill ändra ditt abonnemang bör du först och främst kartlägga hur mycket data du behöver i ditt nya abonnemang. Avgörande faktorer är hur du använder din telefon samt hur mycket du ringer. Allt detta spelar roll i sammanhanget, och desto mer kött du har på benen, ju enklare blir det att hitta ett passande abonnemang. Mobiloperatörer har ofta kampanjer de kan ge dig som vill byta abonnemang, och det är inte ovanligt att du till och med går ner i pris när du omförhandlar ditt abonnemang. Tänk på att ta reda på eventuell bindningstid.

Hur mycket data gör du åt?

Det kan vara svårt att uppskatta hur mycket mobildata man behöver i sitt abonnemang men det finns flera sätt att göra uppskattningar och du kan också kontrollera hur mycket data du har gjort åt den senaste månaden – kanske den allra bästa mätstickan – läs mer i vår artikel om hur du kollar hur mycket data du har gjort åt.