Fri surf på mobilabonnemang

En anledning till att skaffa ett mobilabonnemang som har fri surf är om du surfar en hel del på din mobil. Du kanske använder din mobiltelefon för att streama musik, läsa mejl eller surfa runt på olika sidor som kräver en del datakapacitet. Det kan bli dyrt att hela tiden köpa extra surf till din surfpott varje gång denna tar slut och då är det bättre att skaffa sig ett abonnemang som har fri surf. Det du bör tänka på är att även om du har fri surf så innebär det inte alltid att du har obegränsad datamängd, utan de flesta operatörer har någon form av tak, till exempel 100 GB per månad. Oftast är detta taket så högt att det är omöjligt att nå på en månad.

Hur mycket surf behöver du till ditt mobilabonnemang?

Att veta hur du väljer rätt mängd surf är inte så lätt. Ett bra sätt är om du haft ett abonnemang tidigare, då kan du gå in och titta på hur mycket du förbrukat föregående månader. På så sätt får du en uppfattning om hur mycket som behövs. Idag erbjuder många mobiloperatörer abonnemang med fri surf och det skiljer sig inte så mycket mellan dessa, varken prismässigt eller taket som kan finnas. Om du surfar mycket eller streamar mycket film eller musik så är det helt klart lönande att skaffa ett abonnemang som har fri surf. Även för dig som har företag kan ta del av fri surf, då det finns rena företagsabonnemang som erbjuder detta.

Hur mycket surf behöver du?

Hur mycket surf du behöver ha per månad är som tidigare nämnt ganska svårt att veta på förhand. Många operatörer har en slags tabell där du snabbt får en överblick över hur mycket du kan tänkas behöva ha, baserat på dina vanor. Om du surfar mycket, använder sociala medier och streamar film och musik är det absolut lönt att skaffa ett abonnemang med fri surf. Tänk dock på att fri surf kan ha ett maxtak eller att din hastighet minskar efter ett visst antal förbrukade GB. Fri surf innebär tyvärr sällan obegränsad surf. Av den anledningen är det alltså viktigt att läsa igenom alla villkor som medföljer ett nytt abonnemang. Ha lite is i magen och gör jämförelser för att hitta ett abonnemang med den surfmängd som är rätt för just dig.

Så mycket data går åt till olika saker

Youtube streaming

  • 144p upplösning, X timmar
  • 144p upplösning, X timmar
  • 144p upplösning, X timmar

Netflix streaming

  • 144p upplösning, X timmar
  • 144p upplösning, X timmar
  • 144p upplösning, X timmar

Spotify streaming

  • 144p upplösning, X timmar
  • 144p upplösning, X timmar
  • 144p upplösning, X timmar

Så kontrollerar du hur mycket data du har gjort av på din telefon

Du kan enkelt kontrollera hur mycket datatrafik du har gjort slut på den senaste månaden på din mobil. Mycket användbart om du går i tankarna på att byta abonnemang och inte riktigt vet hur mycket datatrafik du brukar göra av med.

Ta reda på hur mycket data du gjort slut med en iPhone/iPad

Gå till inställningar -> Mobilnät eller Inställningar -> Mobildata. Här kan du se hur mycket data du har använt. Använder du en iPad går du till Inställningar -> Mobildata.
Här kan du även se vilka appar som använder mobildata och stänga av enskilda om du skulle vilja (så de endast använder data när du är ansluten till ett wifi-nät).
Du kan även se dataanvändningen för en specifik app och det finns möjlighet att nollställa statistiken om du vill börja mäta dataanvändningen från noll.

Ta reda på hur mycket data du gjort slut med Android-enhet

Text här…